OASIS
Ansamblu de Locuințe, Birouri și Servicii | S+P+3E+4E retras
Terenul pe care se execută proiectul este situat în intravilanul Municipiului București, Sector 3, în spatele frontului de blocuri creat de triunghiul dintre Calea Călărași și Bulevardul Decebal, într-un țesut rezidențial constituit, cu posibilitate de acces din două direcții, Strada Dem Teodorescu și Intrarea Anestinelor. Terenul de 2296 mp s-a constituit din alipirea mai multor loturi dezvoltate în adâncimea insulei urbane.
Indicatorii aprobați prin PUZ sector 3/ 2019 - zonă mixtă M2 sunt POT - 70% , CUT - 3,5 (Rh - P+4 nivele).
Ansamblul este format din două corpuri, corpul A (S+P+3/4E) organizat într-o semi-incintă retrasă de la stradă împărțită în trei tronsoane A1, A2 și A3 (din motive structurale) si corpul B retas 3m de la Str. Dem Teodorescu, alipit la calcanul imobilului învecinat spre Sud din Str Dem Teodorescu nr 27 și retras 3m de la limita spre Nord cu imobilul din Str Dem Teodorescu nr 31.
Ansamblul are un total de 68 de apartamente, 9 apartamente de 1 cameră, 39 de apartamente de 2 camere, 19 apartamente de 3 camere și 1 apartament de 4 camere. În corpul B, spre Strada Dem Teodorescu este prevăzut un spațiu de servicii la parter. Ansamblul are un subsol general (A+B) cu rampă dublă de acces, parcare auto pentru 84 de mașini la nivel și cu spații de manevră hidraulică de tip Klaus, adăpost de protețție civilă și spații tehnice. La parter între corpul A și B se găsesc 4 locuri de parcare pentru vizitatori și 6 locuri pentru biciclete.
Ansamblul se inserează într-un țesut rezidențial constituit cu clădiri pe lot, făcând parte dintr-o veche vatră de locuire bucureșteană, zona Popa Nan, Labirint, Delea Veche.
Prin proiect s-a dorit crearea unei oaze de liniște, de introvertire și intimitate, de unde și numele ales al ansamblului „Oasis”. Adunarea spre sine, agregarea unei comunități, protejată spre exterior, dar deschisă spre socializare interioară, cu curți pline de vegetație, ganguri de trecere, cu spații de joacă și mobilier urban divers modelat descriu caracteristicile „oazei”.
Accentul proiectului este pus pe relația armonioasă între spațiul construit și cel neconstruit, astfel proiectul de amenajare pleacă de la ideea de oază verde urbană și recreează în interiorul complexului rezidențial o extindere diversificată, sub forma unui scuar verde tentacular, atât din punct de vedere al tipologiilor de spații oferite rezidenților cât și prin numărul de specii vegetale utilizate care au rolul de a oferi dinamică imaginii întregului ansamblu.
CASTELUL
Ion Otetelesanu
Consolidare, Restaurare, Restituire, Magurele, Romania
Castelul "Ion Oteteleşanu" din comuna Măgurele, Strada Atomiștilor nr. 409, județul Ilfov, înregistrat ca Pavilionul M, administrat de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Materialelor INCDFM - Măgurele, este clasificat ca monument istoric, făcând parte din "Ansamblul fostului conac Oteteleşanu", înscris în Lista de Monumente Istorice (LMI), sub codul IF-II-aB-15 294 din care fac parte Castelul, parcul castelului, biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena", situl arheologic și ruinele Mănăstirii Grinduri [1,2].
Acest ansamblu se constituie într-o valoare de resursă culturală de autenticitate pentru fiecare etapă de conformare spațială, dar și de reprezentativitate pentru cele mai valoroase ipostaze (neoclasice) de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Obiectivele proiectului au fost de a restitui comunității clădirea monument prin punere în siguranță, consolidare, restaurare, reabilitare și de a modela tema spațială și funcțională solicitata de beneficiar prin crearea unui centru de excelență în cercetare și educație la nivel european.La parter au fost dispuse accese, spatii de reprezentare și expoziție, un hol deschis pe 4 nivele cu o scară monumentală spre etajul 1 și o sală polivalentă pentru de 100 persoane.
La etajul 1 au fost distribuite în jurul holului central spații de training, birouri și sala consiliu. Etajul 2 cuprinde spații de protocol și cazare pentru invitați organizate tot în jurul holului central. La mansarda sunt organizate tot în jurul holului central un living și cazare bursieri.
Consolidarea, restaurarea și reabilitarea Castelului Oteteleşanu reprezintă secvențe din operațiuni complexe de cercetare istorică, arhitecturală, investigare in situ și o permanentă reproiectare conform noilor informații apărute în timpul șantierului din locația respectivă. Povestea cercetării, proiectării și executării aduce în câmpul moștenirii o ipoteză nouă și dificilă, aceea a restituirii unei mărturii istorice multiple.
Casa Angus Beef Bar
Bulevardul carol I, nr 59, București
Situat la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Moșilor, într-o zonă veche a capitalei, cu o bogată istorie în domeniul comerţului, spaţiul Casa Angus este amenajat la parterul unei clădiri construite în 1915, în stil eclectic. Conceptul interactiv de comerț și beef-bar este susținut de o amenajare simplă, dar dinamică, ce integrează și pontețează cele două funcțiuni.
Înălțimea de peste 4m a spațiului a permis amplasarea aparentă a tuturor echipamentelor de climatizare, ventilare, suport de aer proaspăt, a hotei, a instalațiilor electrice și de curenți slabi. Perceperea lor directă este ecranată de sistemul de panouri din plasa metalică suspendate de tavan care marchează, în același timp, și organizarea funcțiunilor. Zona de expunere și vânzare, cu vitrine, frigidere şi dry ager, este alăturată celei de preparare şi, împreună, formează o insulă compactă, dar deschisă, accesibilă perimetral pentru clienți.
Mobilarea este adaptată vitezei de consum, cu mese și scaune înalte pentru clienţii cu un program încărcat, care preferă să nu petreacă prea mult timp în interior, şi mobilier jos pentru cei ce doresc să savureze în liniște steak-ul de Angus maturat 50 de zile, alături de un pahar de vin roșu. Scaunele custom au fost realizate prin adaptarea șezutului și spătarului unor scaune de stadion dezafectate la un nou suport metalic, aducând în spaţiu conceptul de reuse & recycle şi, în acelaşi timp, reflectând pasiunea pentru sport a beneficiarilor.
Barul amenajat în vitrina dinspre stradă stabileşte o comunicare vizuală permanentă între interior şi exterior, în timp ce barul de lângă grill permite observarea procesului de preparare, creând o senzaţie de transparenţă şi, implicit, un sentiment de încredere în calitatea produsului final.
Schema de iluminat scoate în evidenţă zonele de interes ale interiorului. Astfel, insula centrală are un bordaj de spoturi, zona de consum este iluminată de lămpi pendulare, iar spaţiul de acces este susținut printr-un parcurs longitudinal de panouri supendate de plasă metalică, riflat de leduri având cap de perspectivă sigla luminoasă a Casei Angus.
Finisajele din vopsea în nuanţe de gri antracit și galben cadmiu şi dialogul dintre suprafeţele reci, lucioase ale echipamentelor de inox și căldura mobilierului de lemn creează contraste plăcute ce conferă amenajării o notă de dinamism.
PROIECT: Casa Angus Beef Bar; ADRESA: Bulevardul Carol I, nr. 59, Sector 2, Bucureşti; SUPRAFAŢA: 80mp; AMENAJARE DE INTERIOR: CRIBA PROIECT; ECHIPA: dr. arh. Cristina Olga Gociman, drd. arh. Amina Aladham, drd. arh. Berry Ocalan, arh. Radu Zaharia, stud. arh. Andrei Grămoiu, stud. arh. Vladuț Antonescu, ec. Monica Ene; STRUCTURA: Maslaev Consulting, d. ing. Andrei Maslaev, INSTALAŢII: Creative Total Instal ing.Florin Iordache (sanitare şi termice); Electriconsult, ing.Gheorghe Vînătoru (electrice); FINALIZAT: 2021